Aj v Čajkove, tekovskej obci neďaleko Levíc, odkiaľ vám po celý týždeň prinášame recepty Oľgy Krajčiovej, bývalo cez Fašiangy veselo.
Striedali sa zábavy, svadby a zabíjačky. Na tie sa miestni vždy tešili, lebo mäso z ošípanej spracovali na najrôznejšie pochúťky a keďže sa posielali aj výslužky, tak pochúťok bolo v rodinách dosť na dlhý čas. Huspenina, jaternice, tlačenka, to všetko bývalo pravidelne na stoloch v Čajkove , aj keď mali zabíjačkové jedlá svoje osobité názvy.
Na studeno z Čajkova
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Krútenáky podľa receptu Oľgy Krajčiovej z Čajkova budú mať zelenú v Kulináriu Rádia Regina zajtra. Dnes si ešte zopakujeme recept na fašiangovú zabíjačkovú špecialitu huspeninu, ktorá sa tu v Tekove volá na studeno. Potrebujeme 4 čerstvé, očistené, umyté bravčové nožičky, 3 očistené umyté údené kolená. Takýto pomer čerstvého a údeného mäsa je dôležitý preto, aby jedlo nemalo mdlú chuť, ale aby tiež neprerážala chuť údená. Dáme to do hrnca spolu variť, pridáme veľkú cibuľu a cesnak. Varíme to v noci. O osemnástej večer začneme variť, počkáme, kým nám to zovrie, pozberáme, penu, nečistoty a stiahneme plameň na najmenší. Nesmie to bublať, lebo by vývar nebol čistý, ale zakalený. V noci dva- až trikrát kontrolujeme. Ráno o šiestej vypneme, pripravíme si čisté biele papierové obrúsky, väčšiu kopu a pozberáme nimi mastnotu na vrchu vývaru. Keď ju vsajú, vyhodíme ich a vývar ostane čistý. Nalejeme do misiek, a do každej vložíme čisté, obraté mäso. Dáme vychladnúť.