Štrúdľa patrí na Slovensku k najobľúbenejším zákuskom. Robila sa tu od nepamäti a každá gazdinka jej dala aj vlastnú pečať.
Oľgu Krajčiovú z Čajkova, s ktorou tento týždeň varíme a pečieme, sladké štrúdle preslávili nielen v obci, ale aj v jej okolí. Dnes vám ponúkne svoj recept na túto sladkú pochúťku. Hanu Michalčíkovú zaujímalo aj to, odkedy sa venuje pečeniu štrúdlí.
Maková štrúdľa z Čajkova
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Oľga Krajčiová z Čajkova nám dnes ponúkla svoj recept na štrúdľu, ktorú s úspechom pečie od svojich 15 rokov. Pripraví si ½ kg polohrubej múky, 125 dag masla, 1 vajíčko, štipku soli a letnú vodu podľa potreby. Všetky ingrediencie zmiešame a postupne prilievame letnú vodu tak, aby sme dostali konzistenciu hladkého a nelepivého cesta. Musíme dobre rukami miesiť najmenej pol hodinu, až je cesto hladké a nelepí sa. Potom si prestrieme obrus na veľký stôl , posypeme ho múkou a rozvaľkáme cesto pokiaľ sa dá. Potom ťaháme rukami okolo celého stola. Pokvapkáme ho maslom alebo olejom a posypeme mletým makom (asi z pol kila), do ktorého pridáme 6 postrúhaných jabĺk , kryštálový cukor, škoricu a hrozienka. Na vrchu potrieme vajíčkom a pečieme pri 180 stupňoch. Upečenú štrúdľu potrieme olejom, vrch zabalíme do alobalu, prikryjeme čistým obrúskom a dáme do komory.