Ak poznáte trochu Tekov, tak viete, že je to región, kde sa dodržiavajú zvyky a tradície, na ktoré sú obyvatelia pyšní.
Tak je to aj v Čajkove, obci neďaleko Levíc, ktorá je naozajstným unikátom. Má 400 rodinných domov a okolo 300 vinohradníckych domčekov. No a v kraji, kde sa urodí dobré víno, musí byť aj dobrá kuchyňa. Oľga Krajčiová na ňu nedá dopustiť a ponúkla Hane Michalčíkovej pohľad do kuchyne kedysi aj dnes.
Husacina a chlieb z Čajkova
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Oľga Krajčiová z Čajkova bude s vami variť po celý týždeň. Na dnes ponúkla recept na husacinu a domáci chlieb, ktorý vám pripomenieme. Hus vyumývame, dobre nasolíme a necháme minimálne cez noc odstáť. Potom ju po vrchu potrieme smotanou a pomaly pečieme v peci alebo v sporáku doobeda. Základom dobre upečenej husi z Čajkova je ťapša - hlinená nádoba, ktorá sa v rodinách dedí. K tomu sa je domáci chlieb, ktorý si pripravíme z dva až dva a pol kilogramu múky, pridáme 3 až 4 uvarené, pretlačené zemiaky, soľ a kvások. Dobre vymiesime, trikrát vyvaľkáme a pečieme. Ideálne ako kedysi - v peci.