V dnešnom recepte trochu predbehneme kalendár, ale to vôbec neprekáža, pretože aj súčasné fašiangové obdobie je vhodné na podobné sýte a mäsité jedlá. Pokračuje Michal Herceg.
Veľkonočná žemľová baba
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na žemľovú babu, ktorá nemusí byť len veľkonočná, budeme potrebovať jeden kilogram údeného mäsa (môže byť chudý bôčik alebo krkovička), 60 dekagramov údenej klobásky, 100 gramov údenej slaninky. Všetko uvaríme domäkka. Pripravíme si desať žemlí. Nakrájame ich na plátky a vložíme do misy. Navlhčíme plátky vývarom z údenín a pridáme mäso, slaninu a klobásku nakrájané na kocky. Dochutíme čiernym korením a soľou. Solíme opatrne, pretože mäso, žemle aj vývar už soľ obsahujú. Nakoniec pridáme slabú hrsť posekanej mladej žihľavy a šesť celých vajec. Keď chceme mať babu ľahšiu, z bielkov vyšľaháme sneh. Všetko dobre premiešame, dáme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča a vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme, kým povrch nie je zlatistý. Podávame s hlávkovým šalátom alebo s kyslou uhorkou.