Demikát s drobčekmi

Demikát s drobčekmi

Recepty na tento týždeň nahral Michal Herceg v Novej Dubnici, a to znamená, že sú naozaj z celého Slovenska, pretože do tohto mesta prišli bývať ľudia odvšadiaľ.

Dnes si uvaríme demikát, ktorý si pripravovali - a ktovie, možno ešte aj pripravujú - v Slatine nad Bebravou. Recept nám ponúkne Eva Vetrová.

Demikát s drobčekmi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopakujem recept na chutný a zdravý demikát s drobčekmi, čo sú trhančeky z hladkej múky. Najdôležitejšia je bryndza. Do vody dáme variť zemiaky, pridáme trošku rasce, celej, nie mletej. Trochu posolíme. Keď sú zemiaky uvarené, nožíkom si odkrajujeme bryndzu a spúšťame ju po lyžičkách do hrnca. Ide o to, aby sa bryndza prevarila so zemiakmi. Keď je to už dobre rozvarené, na misku si dáme aspoň štyri lyžičky hladkej múky, do múky trochu soli a urobíme si tvrdé cestíčko, z ktorého trháme malé kúsky a v ruke ich požmolíme na guličky. Keď sú už zemiaky mäkké a bryndza prevarená, dáme cesto do hrnca, do bryndze. Ešte chvíľu povaríme, aby drobčeky vyšli na vrch a dáme veľkú polievkovú lyžicu masla. Zvlášť podusíme cibuľku. Nie úplne dotmava, len tak akurát. Cibuľku si do taniera na polievku pridá každý stravník. Ak nechceme, aby bol demikát príliš ostrý, alebo nemáme bryndzu, môžeme ju nahradiť smotanovým taveným syrom. Na liter a pol až dva litre tekutiny stačia dva štvorčeky syra. Podľa syna autorky dnešného receptu chutí polievka ešte lepšie, ak dáme napríklad päť dekagramov bryndze a práve toľko taveného syra.

Autor: Michal Herceg foto: kropekk_pl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame