Aj dnes sa v Kulináriu postaví k sporáku s vareškou v ruke mladá žena, matka ročnej dcérky Martina Pintérová-Bezáková z Branču pri Nitre, ktorá si rešpekt a obdiv u milovníkov dobrého jedla získala pred piatimi rokmi ako aktívna food-blogerka.
Skúsenosti zúročila aj pri písaní kuchárskej knihy, z ktorej vám aj dnes ponúkneme jeden recept. Ako priznala Hane Michalčíkovej, na pečenie naozaj využíva každú voľnú chvíľu a ani tá najslávnostnejšia udalosť nebola bez jej zákuskov a koláčov.
Tekvicovo- škoricové hniezda
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cesto: ½ balíčka čerstvého droždia, ¼ šálky teplého mlieka, ½ čajová lyžička cukru, ½ šálky tekvicového pyré, ¼ šálky smotany na šľahanie, 1 čajová lyžička soli, ¼ šálky roztopeného masla, ½ čajová lyžička vanilkového extraktu, 1 čajová lyžička perníkového korenia, 1 vajce, 3 a ½ šálky hladkej múky.
Náplň: 5 polievkových lyžíc roztopeného masla, ¾ šálky hnedého cukru, ¼ šálky kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice škorice
Poleva: ¼ šálky krémového syra typu mascarpone, 1 šálka práškového cukru, ¼ šálky mlieka, pár kvapiek vanilkového extraktu
Najprv si pripravíme kvások a to tak, že si do teplého mlieka s cukrom rozdrobíme droždie a zakryté necháme postáť na teplom mieste asi 5 minút... Medzitým si v mise zmiešame všetky ostatné suroviny, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby. Vymiesené cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 1 až 1 a pol hodiny. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme do obdĺžnika s rozmermi 50 x 30cm. Cesto potrieme roztopeným maslom a rovnomerne posypeme posýpkou z cukru a škorice. Z dlhšej strany zrolujeme na valec ,ktorý potom rozdelíme na 16 častí ,tie uložíme vedľa seba na plech, prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút. Potom pečieme pri 180 C, asi 25 - 30 minút. Upečené polejeme polevou vytvorenou zmiešaním krémového syru, mlieka, cukru a vanilky.