Tento týždeň si varíme zdravo s autorom bioreceptov Petrom Planietom. Veľmi zdravou potravinou je pšeno, ktoré dnes využijeme v našej rozhlasovej kuchyni.
Dnes si pripravíme pšenový nákyp s brokolicou.
Pšenový nákyp s brokolicou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na pšenový nákyp s brokolicou potrebujeme, potrebujeme: 1 šálku pšena, 1 diel riasy arame, 100 ml rastlinnej smotany, 1 hlávka brokolice, 100 gramov zelených strukov, 1 vajce, 1 polievková lyžica sezamového oleja, 1 strúčik cesnaku, morskú soľ.
Postup: pšeno dáme variť v pomere 1:3, keď začne voda vrieť, pridáme soľ, morskú riasu a varíme 30 minút. Kým sa varí pšeno, umyjeme si struky, nakrájame ich, na panvici opražíme nakrájaný pór, pridáme struky, soľ, mletú rascu a pražíme. Podlejeme troškou vody, zakryjeme a dusíme 10 minút. Medzitým si umyjeme brokolicu, rozoberieme na ružičky a ku koncu vložíme do panvice so strukmi. Uvarené pšeno zmiešame so zeleninovou zmesou. V miske zmiešame vajce, smotanu, pretlačíme cesnak, pridáme soľ a vegetu, zapečieme v zapekacej mise. Vo vyhriatej rúre na teplote do 150 stupňov. Na podobný spôsob môžeme pripraviť so pšena aj slivkový koláč, ale ten si nachystáme zajtra. Opäť s Petrom Planietom a s Beátou Repíkovou.