Hovädzie jahňacie ale aj teľacie mäso patrí medzi najhodnotnejšie zdroje ľahko vstrebateľného železa, proteínov, vitamínov skupiny B a minerálnych látok.
Z týchto informácií dnes vychádza naša ponuka. Varíme opäť s odborníčkou na školské stravovanie s Dášou Ostertágovou a s Beátou Repíkovou.
Teľacie srdce
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 120 g srdca, 1 polievkovú lyžicu oleja, 10 g cibule, 10 g hladkej múky, štipku cukru, 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu, 1 bobkový list, drvenú rascu, podľa chuti šťavu z citróna, soľ.
Srdce umyjeme a dáme do mierne osolenej vriacej vody s bobkovým listom variť. Na panvičke s rozohriatým olejom speníme cibuľu, uvarené srdce vyberieme, pokrájame na kúsky, dáme na spenenú cibuľku, opražíme za stáleho miešania, pridáme zátrepku z jogurtu a múky a dusíme. Napokon pridáme štipku cukru a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Ak je omáčka hustá, môžeme ju zriediť vývarom zo srdca.
Podávame s kapustovými lokšami. Čo na ne potrebujeme? 300 gramov hlávkovej kapusty, 220 gramov hladkej múky, soľ, majorán, 30 g masla na potretie. Očistenú pokrájanú hlávkovú kapustu pokrájame, pridáme soľ, múku, majorán, v miske vypracujeme tuhé cesto. Cesto potom pokrájame na malé kúsky a na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľmi tenké pláty, ktoré pečieme na horúcej platni, alebo panvici. Upečené lokše potierame rozpusteným maslom a posypeme tvarohom.