Bravčové v jablkovej marináde

Bravčové v jablkovej marináde

Po celý tretí adventný týždeň sme so študentmi Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch pripravovali dezerty z jabĺk.

Tak trochu výnimočné ovocné varenie sa uskutočnilo v rámci praktickej časti projektu Staré sorty sú in. Akousi čerešničkou na torte bolo hlavné jedlo, v ktorom sú jablká pripravené na slano. Recept na bravčové v jablkovej marináde s rozmarínovými zemiakmi Ivete Pospíšilovej prezradila stredoškolská profesorka Mária Repíková.

Bravčové v jablkovej marináde Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopakujeme si recept na Bravčové v jablkovej marináde s rozmarínovými zemiakmi.

Jablková marináda: 180 mililitrov jablkového pyré, 100 mililitrov paradajkového pyré, 100 mililitrov pomarančovej šťavy, 2 polievkové lyžice trstinového cukru, 2 polievkové lyžice worcesterskej omáčky, 3 strúčiky cesnaku, mleté korenie, soľ.

Suroviny: 1500 gramov bravčovej krkovičky, 2 kilá zemiakov, 125 gramov masla, šťava z pol citróna, čerstvý rozmarín, morská hrubozrnná soľ.

Postup: Marinádu si pripravíme tak, že zmiešame všetky suroviny. Jablkové pyré si môžeme nastrúhať aj sami, alebo použijeme hotové, v tom prípade pridáme menej cukru. Pyré privedieme v panvici alebo v hrnci s nepriľnavým dnom do varu, znížime teplotu a za občasného miešania varíme asi 10 minút. Necháme vychladnúť. Marinujeme najmenej dve hodiny, najlepšie po celú noc. Mäso môžeme upiecť v rúre. Predvarené zemiaky v šupke nakrájame na menšie polovičky. V hlbokej panvici si rozohrejeme maslo, soľ a natrhané rozmarínové lístky, pridáme zemiaky, citrónovú šťavu a opekáme do zlatista za občasného miešania, aby všetky chute prešli do zemiakov.

Jablkové čatní: 500 gramov jabĺk, 60 gramov oleja, 15 gramov šalotky, 170 gramov cukru, 120 gramov vínneho octu, 1 bobkový list, soľ, čierne korenie, tymian,10 gramov zázvoru, chilli.

Postup: Na oleji opražíme nadrobno narezanú cibuľu s tretinou cukru, kým cukor skaramelizuje. Potom prilejeme ocot, pridáme narezané ošúpané jablká, zvyšok cukru, chilli, soľ, korenie, bobkový list, tymián, zázvor a prikryté varíme na minime 30 minút, kým omáčka nezhustne. Vyberieme bobkový list a podávame k pečenému mäsu.

Autorka: Iveta Pospíšilová foto: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame