V tomto týždni varíme s „hotelákmi“ z Piešťan podľa receptov s využitím jabĺk.
Dnes si
pripravíme Jablkový linecký koláč. V kuchyni bolo pod vedením profesorky
Márie Repíkovej od začiatku veselo. Presvedčila sa o tom aj Iveta
Pospíšilová.
Jablkový linecký koláč
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme
si recept na jablkový linecký koláč.
Cesto: 500 gramov hladkej múky, 250 gramov práškového cukru, 2 vajcia, 1 kypriaci
prášok, 250 gramov tuku, 3 polievkové lyžice mlieka.
Plnka: 1000 gramov jabĺk, 1 zlatý klas, 1 deciliter vody, 1 vanilkový cukor, práškový cukor podľa chuti.
Suroviny: 125 gramov višňového džemu, 1 balíček detských piškót, 100 gramov čokolády, 50 gramov tuku.
Postup: Zo surovín na cesto si urobíme linecké cesto, ktoré necháme aspoň polhodiny odpočívať. Jablká si nastrúhame, pridáme cukor, vanilkový cukor a dáme variť. Pridáme vo vode rozmiešaný zlatý klas a povaríme, necháme vychladnúť. Cesto si rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme a na cesto natrieme džem. Poukladáme piškóty, navrstvíme jablkovú plnku a navrch dáme druhú polovicu cesta. Po upečení ozdobíme čokoládou.