V tomto týždni varíme so študentmi druhej B Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch podľa receptov z jabĺk.
Dnes to budú
jablkové ruže. Ideálne je použiť staré sorty ovocia, a to nielen pre
výraznejšiu chuť. Prečo sa z nich lepšie pečie a varí, vysvetľuje
profesorka Mária Repíková, pod vedením ktorej študenti dezerty pripravovali.
Jablkové ruže
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na jablkové ruže.
Suroviny: 100 gramov jabĺk, 250 gramov lístkového cesta, 50 gramov práškového cukru, 100 gramov kryštálového cukru, škorica, klinčeky.
Postup: Najskôr si na tenšie plátky približne 2 – 3 milimetre nakrájame jablká. Dáme ich povariť do vody s cukrom, klinčekmi a škoricou. Varíme 3 minúty. Medzitým si rozvaľkáme lístkové cesto na hrúbku 1 – 2 milimetre, nakrájame podľa jabĺk na prúžky 3 centimetre dlhé a 5 kusov prúžkov uložíme po dĺžke cez seba. Jabĺčko musí presahovať cez okraj cesta, zvinieme ho do tvaru ruže. Na plech vyložený papierom na pečenie položíme jablká a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.