V tomto týždni varíme so študentmi druhej B Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.
Vo všetkých receptoch hrajú hlavnú úlohu jablká. Staré sorty získali od pestovateľov v sadoch a záhradách Bielych Karpát. Vďaka výraznejšej chuti a väčšej pevnosti sa z nich varí a pečie jednoduchšie. Jednotlivé sorty predstavila autorka projektu Andrea Uherková. Recept na jablkové šamrole Ivete Pospíšilovej prezradil Mário Stankovský.
Jablkové šamrole
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na jablkové šamrole.
Na cesto potrebujeme: 250 gramov masla, 400 gramov hladkej múky, 2 decilitre kyslej smotany.
Sneh: 4 pečené jablká, 3 vaječné bielky, 250 gramov práškového cukru, mletá škorica.
Postup: Z uvedených surovín spracujeme vláčne cesto, ktoré necháme odpočinúť asi hodinu v chladničke. Potom ho rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme asi na 2 milimetre a nakrájame pásiky široké 2 centimetre a dlhé asi 30 centimetrov. Každý pásik namotáme na kovovú trubičku tak, aby sa cesto kúsok prekrývalo. Potrieme žĺtkom alebo maslom a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov piecť asi 20 minút. Po upečení šamrole zvlečieme asi po 5 minútach z trubičiek a necháme celkom vychladnúť. Jablká podlejeme trochou vody a pomaly pečieme v rúre predhriatej asi na 160 stupňov necelých 30 minút. Vyšľaháme bielky a pridáme cukor. Do snehu pridáme postupne ešte teplú dreň z upečených jabĺk a šľaháme do stuhnutia peny. Pre chuť pridáme trochu škorice. Sneh vložíme do cukrárskeho vrecka a naplníme z oboch strán trubičky. Povrch pocukríme.