Na sviatočnom stole počas Štedrého večera vari v takmer žiadnej rodine nechýbajú jablká. Zvyčajne ich rozkrojíme a ak sa nám podarí do hviezdičky, tešíme sa, že budeme v budúcom roku zdraví.
V tomto týždni si z jabĺk budeme pripravovať sladké dezerty a na záver aj jeden pikantný recept. Iveta Pospíšilová ich získala v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Študenti druhého ročníka pod vedením pani profesorky Márie Repíkovej v rámci projektu Staré sorty pripravovali dobroty výlučne zo starých odrôd jabĺk. Ak ich nemáte možnosť získať z vlastnej úrody, môžete zájsť do najbližšej farmárskej predajne. Dnes si so študentkami Nikol a Paulínou upečieme jablkovú tortu.
Jablková torta
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na jablkovú tortu. Na cesto potrebujeme: 400 gramov hladkej múky, 180 gramov masla, 80 gramov práškového cukru, ½ prášku do pečiva, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice mlieka, 1 polievková lyžica kakaa.
Plnka: 1 kg jablká, podľa chuti kryštálový cukor a mletá škorica.
Postup: Všetky prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely. Do jednej časti pridáme kakao a dobre vypracujeme. Necháme 30 minút odpočinúť. Jablká ošúpeme a nastrúhame. Bledé aj kakaové cesto rozdelíme ešte na dve časti, vyvaľkáme a prenesieme do okrúhlej formy. Striedavo do formy dávame najskôr bledé cesto, postrúhané jablká a potom kakaové a jablká. Kto chce, môže pridať aj tvarohovú plnku. Popicháme vidličkou, dáme do vyhriatej rúry a pečieme pomaly v rúre približne 60 minút. Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.