Tento týždeň budeme listovať v kuchárskom zošite, ktorý má určite najmenej sto rokov.
Pripravíme si recepty prababky Ivky, ktorá mala také silné a šikovné ruky, že jej pravnučka a naša kolegyňa Hanka Michalčíková už v detstve nevychádzala z úžasu. Kým si povieme dnešný recept, Michal Herceg sa opýtal na autorku rukopisnej kuchárskej knižky prababku Ivku.
Dusené zemiaky prababky Ivky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: podľa množstva stravníkov zemiaky, ktoré si nakrájame ostrým nožíkom na veľmi tenké plátky. Ak je väčší zemiak, tak ho prerežeme a krájame také tenučké polkolieska, ak sa pri dusení rozpadnú, je to viac kašovité, ale veľmi chutné. Rozpálime si masť, alebo olej a na tuku podusíme jednu veľkú na drobno pokrájanú cibuľu. Osolíme, pridáme červenú papriku a málinko podlejeme vodou. Miešame, aby sa nepripiekli, ale pravda je taká, že najlepšie sú tie, ktoré sa trochu pripália. Keď sú mäkké a udusené, vsypeme do nich hrsť čerstvej nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate. Prikryjeme pokrievkou a necháme, aby ešte chvíľu došli a nasiakli všetky chute. Podávame hlavne k rezňom a vyprážanému kurčaťu.