Droždie v našej kuchyni

Droždie v našej kuchyni

Nech už robíte buchty, záviny, oškvarkové pagáčiky, alebo pečiete chlieb či posúchy, bez droždia sa len ťažko obídete. Samozrejme existujú aj iné kypridlá cesta, ale droždie predstavovalo po celé desaťročia základ pre slovenskú kuchyňu. Budeme sa mu venovať v Kulináriu po celý tento týždeň, aby sme vám doplnili poznatky o ňom a možno aj narobili chúťky na voňavé koláče z kysnutého cesta. Hana Michalčíková sa o informácie a skúsenosti delila s doktorkou Zuzanou Čaplovou z Výskumného ústavu potravinárskeho. Najskôr sa jej pýtala, čo to vlastne droždie je? Čo ho tvorí?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme hovorili o čerstvom lisovanom pekárskom droždí, okrem neho poznáme ešte sušené droždie, jemne zrnité v celofánových balíčkoch. Je rovnako živé ako pekárenské droždie, hodí sa na kysnutie cesta a možno ho dobre uchovávať dlhšiu dobu pri izbovej teplote. Dá sa droždie niečím nahradiť? Nie celkom. Aj keď sa o to v poslednom čase pokúša jeho najväčší konkurent - kvások. Spoločným znakom je, že aj droždie aj kvások obsahujú kvasinky. Aké sú ďalšie spoločné, ale aj deliace znaky, na to sa Hana Michalčíková pýtala Dr. Zuzany Čaplovej z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý týždeň sa v našom Kulináriu venujeme droždiu a už vieme, že droždie - to sú zlisované pivné kvasinky s prímesou múky, bez výraznejšej chuti a využívame ich na to, aby nám cesto krásne vykyslo. Okrem droždia však v kuchyni využívame aj práškové prísady, ktoré vyvolávajú kyprenie. Pečivo je vďaka nim nadýchané, vyššie a jemnejšie. Odborníci ich nazývajú chemicky kypriace činidlá. My ich poznáme pod názvom kypriaci prášok, vínny kameň, salajka, či jedlá sóda. Viac sa o nich rozprávala Hana Michalčíková s doktorkou Zuzanou Čaplovou z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame