Paradajky v našej kuchyni

Paradajky v našej kuchyni

Patrí medzi najčastejšie pestované plodiny na Slovensku aj vo svete. Existujú stovky odrôd – od malých až po veľké mäsité typy a jej využitie v kuchyni je všestranné. Hovoríme o paradajke, ktorú ako symbol leta a záhradkárstva právom označujeme za kráľovnú záhrad. Tento týždeň sa v Kulináriu bude Tatiana Šušková o paradajkách a ich využití v kuchyni rozprávať s nutričnou biochemičkou a špecialistkou na výživu a jedlo Silviou Horeckou, ktorá je tiež pestovateľkou tejto obľúbenej plodiny.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Botanicky je ovocie, konkrétne bobuľa, pretože vzniká z oplodneného kvetu a obsahuje semienka, v kuchyni ju však zaraďujeme medzi zeleninu. V roku 1893 kvôli colným poplatkom americký najvyšší súd rozhodol, že paradajky sa budú oficiálne považovať za zeleninu. Tatianu Šuškovú však v rozhovore s nutričnou biochemičkou Silviou Horeckou, autorkou blogu Terapia jedlom, zaujímali aj praktické odpovede.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako spracovať nadmernú úrodu paradajok alebo aj bez záhradky ako spracovať paradajky do zásoby na zimu? Tatiane Šuškovej viac povedala Silvia Horecká, špecialistka na výživu a jedlo, autorka stránok Terapia jedlom.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je v ľudskej prirodzenosti, že to dobré si chceme uchovať čo najdlhšie. Chuť paradajok, ktorých býva v tomto čase v záhradách neúrekom, dokážeme doniesť do rôznych jedál na stôl aj mimo sezóny. Tepelné spracovanie paradajok je navyše nielen praktické, ale aj zdravotne prospešné, pretože zvyšuje množstvo využiteľného lykopénu, silného antioxidantu.
Tatianu Šuškovú v rozhovore so špecialistkou na výživu a jedlo Silviou Horeckou zaujímalo ako dlho je vhodné rajčiny tepelne spracovávať.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na zimu sa dá z paradajok pripraviť množstvo chutných a zdravých zásob. Zavárané lečo, pretlak, pyré, paradajková omáčka, či šťava. Chuť leta v zime nám dodajú aj sušené paradajky, ktoré si skôr ale kúpime ako usuším. Tatiane Šuškovej povedala o nich viac nutričná biochemička Silvia Horecká.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A recept len v krátkosti. Do každej z narezaných paradajok poukladaných na plechu vložíme strúčik cesnaku, jemne ich posypeme hrubozrnnou soľou, nasekanými bylinkami a zalejeme niekoľkými lyžicami olivového oleja.

Dáme piecť na 50minút do teplovzdušnej rúry pri teplote 180 stupňov. Časť si odložíme na priamu konzumáciu. Ostatné môžeme zasterilizovať za použitia bobkového listu, celého korenia v pohároch, do ktorých pridáme šťavu z pečenia, zvyšok zalejeme olivovým olejom a sterilizujeme v rúre cca 15 - 20 minút. Podrobný recept nájdete na sociálnych sieťach a blogu nutričnej špecialistky Silvie Horeckej Terapia jedlom.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame