Po celý tento týždeň budeme ochutnávať srbskú kuchyňu. Srbská kuchyňa patrí medzi balkánske kuchyne. Jej korene sa viažu k srbským dejinám a každý si v nej niečo nájde. Je plná chutí, vôní a tradícií, prináša rozmanitosť vďaka vplyvu Balkánu, Turecka i strednej Európy. Čím je známa a čo v nej dominuje? Dozvedela sa Viera Horáková od Zuzany Megovej, ktorá žije na Slovensku 8 rokov.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Šopský šalát je obľúbený balkánsky šalát, ktorý vznikol vo finálnej verzii v Bulharsku v 50. rokoch 20. storočia ako súčasť propagačnej akcie na podporu cestovného ruchu. Šopský šalát je stále populárny nielen v Bulharsku, ale aj v ostatných krajinách Balkánu a strednej Európy. I v Srbsku. Čo potrebujeme na jeho prípravu, opýtala sa Viera Horáková Zuzany Megovej zo Srbska.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Balkánske recepty sa nezaobídu bez papriky, paradajok a pikantného prídavku. Napokon k letu patria zeleninové jedlá a balkánska paprika, ktorú pripravujú aj v Srbsku, je toho dôkazom. Povedala Viere Horákovej Zuzana Megová.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Sarma je jedným zo symbolov dolnozemskej a srbskej kuchyne. Sú to kapustné listy plnené mletým mäsom v paradajkovej omáčke s kyslou kapustou a červenou paprikou. Často ju varia počas zabíjačiek ale ochutnať ju môžete aj na iných slávnostných podujatiach. Viac sa dozvedela Viera Horáková od Zuzany Megovej.
Štvrtok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.