Ochutnajte s nami srbskú kuchyňu

Ochutnajte s nami srbskú kuchyňu

Po celý tento týždeň budeme ochutnávať srbskú kuchyňu. Srbská kuchyňa patrí medzi balkánske kuchyne. Jej korene sa viažu k srbským dejinám a každý si v nej niečo nájde. Je plná chutí, vôní a tradícií, prináša rozmanitosť vďaka vplyvu Balkánu, Turecka i strednej  Európy. Čím je známa a čo v nej dominuje? Dozvedela sa Viera Horáková od Zuzany Megovej, ktorá žije na Slovensku 8 rokov.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šopský šalát je obľúbený balkánsky šalát, ktorý vznikol vo finálnej verzii v Bulharsku v 50. rokoch 20. storočia ako  súčasť propagačnej akcie na podporu cestovného ruchu. Šopský šalát je stále populárny nielen v Bulharsku, ale aj v ostatných krajinách Balkánu a strednej Európy. I v Srbsku. Čo potrebujeme na jeho prípravu, opýtala sa Viera Horáková Zuzany Megovej zo Srbska.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Balkánske recepty sa nezaobídu bez papriky, paradajok a pikantného prídavku. Napokon k letu patria zeleninové jedlá a balkánska paprika, ktorú pripravujú aj v Srbsku, je toho dôkazom. Povedala Viere Horákovej Zuzana Megová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sarma je jedným zo symbolov dolnozemskej a srbskej kuchyne. Sú to kapustné listy plnené mletým mäsom v paradajkovej omáčke s kyslou kapustou a červenou paprikou. Často ju varia počas zabíjačiek ale ochutnať ju môžete aj na iných slávnostných podujatiach. Viac sa dozvedela Viera Horáková od Zuzany Megovej.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Viera Horáková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame