V moderných kuchyniach radi experimentujeme a tak sa neraz na domácich stoloch okrem tradičných slovenských jedál nájdu jedlá inšpirované zahraničnými kuchyňami alebo pokrmy vychádzajúce z filozofie rôznych prístupov ku životu. Tento týždeň sa budeme v Kulináriu inšpirovať indickou ajurvédskou kuchyňou, ktorá kladie dôraz na rovnováhu tela, mysle a ducha prostredníctvom správnej výživy, byliniek a životného štýlu a zvolíme si tipy na jedlá, ktoré nás dokážu v lete ochladiť. Tatiane Šuškovej povedala viac Jana Gurníková slovenská odborníčka na ajurvédu, jogu a aromaterapiu, ktorá získala svoje vedomosti štúdiom v Čechách aj Indii.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V tohto-týždňovom Kulináriu sa inšpirujeme ajurvédskou kuchyňou a dnešnou témou je ovocie. Napriek tomu, že ho považujeme všeobecne za osviežujúce aj medzi ním nájdeme druhy, ktoré nás dokážu zahriať a naopak tie, ktoré nás dokážu ochladiť. Tatiane Šuškovej to potvrdila odborníčka na ajurvédu Jana Gurníková.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Letné obdobie prináša každý rok čoraz častejšie aj extrémne vysoké teploty, ktoré môžu organizmus zbytočne prehrievať. Janka Gurníková spolu s Tatianou Šuškovou nám dnes poradí ako ochladiť telo používaním vhodných byliniek a korenín.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Jednoduché kombinácie, teplé a ľahko stráviteľné, sezónne a čerstvo pripravené - to sú zásady pre jedlá na zdravé letné stravovanie. Rovnaké zásady využíva aj ajurvédska kuchyňa, ktorou sa tento týždeň nechala v Kulináriu inšpirovať Tatiana Šušková v rozhovore s Janou Gurníkovou o ochladzujúcich letných jedlách, pokrmoch a nápojoch.
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V letných dňoch je pitný kvalitný pitný režim pre zdravie tela nevyhnutný. Nie je však dôležité len to koľko pijeme, ale aj čo pijeme. A rozhodne chceme, aby nás v horúcich dňoch nápoje osviežili. Studené zákonite neznamená to isté, ako ochladzujúce. Inšpirácie na osviežujúce nápoje z ajurvédskej kuchyne ponúkla Tatiane Šuškovej Jana Gurníková.
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To boli tipy a inšpirácie z ajurvédskej kuchyne, budúci týždeň vám poradíme, ako si spestriť jedlá klíčkami.