Recepty z kraja sladkých moruší na úpätí Štiavnických vrchov

Recepty z kraja sladkých moruší na úpätí Štiavnických vrchov

Každý strom v prírode má svoje opodstatnenie. Tak je to aj so starodávnymi, košatými morušami, ktoré môžeme nájsť na území celého Slovenska, najviac však  na úpätí čarovných Štiavnických vrchov. Najskôr ešte za vlády Márie Terézie ich vysádzali popri cestách, kde si v ich chládku mohli ľudia oddýchnuť, aj si na nich pochutnať. V Pukanci, v Levickom okrese ich nájdete aj vo viniciach a u niektorých obyvateľov dokonca aj na dvore. Stromy sú pýchou obce, kraja a aj celého Slovenska. Pokračuje Hana Michalčíková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Pukanci, ale aj iných častiach Slovenska, kde sa vyskytovali Moruše čierne, vám radi potvrdia, že chuť zrelých moruší a ruky zababrané krvavočervenou šťavou, patria k letu. Moruša nedozrieva v priebehu pár dní ako iné ovocie, ale jej plody poslúžia ako vynikajúce osvieženie pri prácach vo vinici od konca júna do konca júla, niekedy až do začiatku augusta. Nielen na chuť, ale aj na ich zdravotné účinky vsádzali už starí Gréci a Rimania. Známy je Horatiov výrok: “Ten prežije v zdraví leto, kto bude jesť po raňajkách čierne moruše trhané zo stromu, kým nepáli slnko.“ Pukančania sa toho pridržiavali a moruší mali do sýtosti. Hane Michalčíkovej to potvrdil skúsený pukanský záhradkár Pavel Herceg.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste nás nepočúvali od pondelka, môžeme dnes začať hádankovo: Kraj Moruše čiernej na úpätí Štiavnických hôr. Nepochybujem, že by ste dodali Pukanec. A bolo by to správe, pretože tu sa nachádza najviac moruší v strednej Európe. Už sme spomínali, že moruša sa sem dostala v čase tureckých nájazdov aj preto sa jej hovorí aj „turecká moruša. Ale moruša v Pukanci má aj iný názov – drevená jahoda. Hane Michalčíkovej objasnila názov  Žofia Kyseľová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Územie výskytu moruše čiernej v okrese Levice je zo severu ohraničené Štiavnickými vrchmi, na západe riekou Hron a na východe Krupinskou pahorkatinou. Najzaujímavejšie sú práve juhovýchodné svahy Štiavnických vrchov, kde sú vysadené vinice a rastie tu najväčší počet stromov moruše čiernej. Sú ich tu viac než štyri stovky. Pokračuje Hana Michalčíková a pridáva aj recept.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všetci vieme, že na Slovensku sa obľube tešia jahodové polia, jablkové sady, obdivujeme kraj vzácnych oskoruší, stáročné vinohrady, levanduľové polia, gaštanové háje. Ale vieme presne, kde máme kraj čiernych moruší? Rodákov z Tekova a Hontu nepomýlime, niektorí poslucháči, po tomto týždni Kulinária, to vedia tiež celkom presne, no a tí ostatní? Tým zostáva nasávať informácie, učiť sa a spoznávať. Alebo aj to je cesta - vybrať sa do kraja moruší, ochutnávať a zostať verní. Podobnú cestu za morušami si prešla aj Hana Michalčíková.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Pukanci sa nachádza niekoľko opustených moruší v blízkosti ciest do viníc, čo umožnilo vznik morušového náučného chodníka, prístupného návštevníkom obce. Náučný chodník odporúčame navštíviť v júli, keď moruše dozrievajú, ochutnať ich je však možné len na miestach, kde je to povolené. Trasa náučného chodníka prechádza totiž aj súkromnými vinohradmi, preto nie je vhodné z nej schádzať. No a ak by vám pritom vysmädlo, v Pukanci môžete ochutnať aj Morušovú zmrzlinu. No a od ovocia sa v budúcom týždni dostaneme k vajciam bez škrupiny s Jankou Bleyovou.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame