Pulty farmárskych trhov a tržníc sú jasným dôkazom toho, že záhrady, polia, skleníky vydávajú svoju prvú úrodu a čerstvých surovín v podobe ovocia a zeleniny bude neustále pribúdať. Dnes si do Kulinária Tatiana Šušková pozvala Nikolu Maliňákovú z gazdovstva Sanctus Petrus z Plaveckého Petra, kde sa po odchode z mesta už osem rokov venujú pestovaniu domácej zeleniny a ovocia, chovu sliepočiek, zberu bylín a výrobe všakovakých dobrôt.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V Kulináriu sa tento týždeň venujeme zberu jarnej úrody a jej tradičnému a netradičnému spracovaniu. S Nikolou Maliňákovou s gazdovstva Sanctus Petrus a Tatianou Šuškovou sa dnes budeme venovať bylinkám v záhrade.Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pre Nikolu Maliňákovú z gazdovstva Sanctus Petrus bolo pred pár rokmi veľkým dobrodružstvom varenie. Pred ôsmymi rokmi vďaka vlastnému domčeku v Plaveckom svätom Petre k nemu pridala aj farmárčenie a gazdovanie. Vo všetkom sa stále niečomu novému a z detstva využíva aj skúsenosti starých rodičov. Dnes s ňou budeme skloňovať mená produktov z gazdovstva, ktoré majú v kuchyni mnohoraké využitie – rebarbora, agát, jahody a baza.Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na malom gazdovstve v malebnej záhorskej dedinke na úpätí Malých Karpát sa mladý manželský pár venuje pestovaniu domácej zeleniny a ovocia, zberu bylín, výrobe všakovakých dobrôt, ale aj chovu sliepok. Nikola Maliňáková z gazdovstva Sanctus Petru v Plaveckom svätom Petre nedá na svoje sliepočky s doslova exkluzívnymi výbehmi dopustiť.Tatianu Šuškovú zaujímalo, či sú naozaj domáce vajíčka kvalitnejšie ako tie z obchodu.
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
S Nikolou Maliňákovou sa Tatiana Šušková prvý krát stretla ako s autorkou blogu Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa. Vtedy boli s manželom párom z východu Slovenska, ktorý už niekoľko rokov žil v podnájmoch v Bratislave a sníval o svojom vlastnom domčeku. Sny sú o tom, aby sa plnili a dnes žije mladý pár už osem rokov na gazdovstve Sanctus Petrus v Plaveckom Svätom Petre. Okrem svoje práce sa stali aj dobrými hospodármi. Zúžitkovanie jarnej úrody tradične – netradične. To bola téma tohto týždňového Kulinária, v ktorom dnes využijeme plody záhrady skôr netradične.Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.