Tuky v našej kuchyni

Tuky v našej kuchyni

Jednému zo živlov - ohňu občas pridávame slogan: „Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Nutričná poradkyňa, pedagogička na Strednej zdravotníckej škole Janka Trebulová, by spomínaný slogan pokojne priradila aj tukom, ktoré používame v kuchyni  pri príprave jedál. V rozhlasovom Kulináriu budú teda tento týždeň dominovať tuky. Pokračuje Janka Bleyová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníci zdôrazňujú, že konzumáciu takzvaných nezdravých tukov, by sme mali obmedziť na minimum. Na mysli mám skupinu tukov, ktoré sa nachádzajú najmä v živočíšnych produktoch s vysokým obsahom tuku. V rozhovore s uznávanou nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou sa však Janka Bleyová zamerala na jeden konkrétny živočíšny produkt. Napokon, všetko podstatné sa dozviete, ak sa započúvate do nasledujúcich minút.

212505131139;bley;KULI;TUKY 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tuky v našej kuchyni vôbec nemusia byť strašiakom. Ako už zopárkrát podotkla odborníčka na zdravú výživu -  treba sa v nich však vedieť aspoň trochu orientovať. Janku Bleyovú napríklad zaujímalo, aký je rozdiel medzi stuženými a pokrmovými tukmi a vysvetlenia sa bez zaváhania ujala nutričná poradkyňa Janka Trebulová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šniceľ, teda rezeň má v slovenskej kuchyni tradične významné postavenie. Bryndzové halušky sú síce také „našské jedlo“ občas dkonca s prívlastkom s prívlastkom národné, ale tradične významné postavenie v slovenskej kuchyni má „šniceľ“ teda rezeň. Nedajú naň dopustiť malí, ani veľkí. Špecialita, zvaná rezeň má však z pohľadu racionálnej výživy zásadný nedostatok. Problémom ohrozujúcim zdravie človeka je prepražený tuk. V rozhovore s Jankou Bleyovou pokračuje spoluautorka kuchárskej knihy pre pacientov s problémovými črevami Janka Trebulová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V minulosti, obrazne povedané, akýmsi všeliekom na udržanie zdravia školáko bola lyžička rybieho tuku denne. Špecialistka na zdravú výživu, nutričná poradkyňa Janka Trebulová v rozhovore s Jankou Bleyovou, na rybí tuk, tiež nedá dopustiť a v súvislosti s jeho prínosom pre zdravie človeka, takto argumentuje.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame