Macesové polievkové guľky.
Tento týždeň si pripravujeme tradičné židovské jedlá. Židovská kuchyňa je veľmi zdravá a aj preto ju v dnešnej už slobodnej dobe varia aj gazdinky, ktoré sa nehlásia k židovskému náboženstvu. Dnes budeme variť macesové polievkové guľky, ktoré si môžeme pripraviť celkom jednoducho. Maces, teda nekvasený chlieb, dostaneme dnes kúpiť v každej predajni potravín. Martin Jurčo sa pýtal Kataríny Potokovej.
Židovská kuchyňa – 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Toľko odborníčka na židovskú kultúru a, samozrejme, aj kuchyňu Katarína Potoková, ktorá nám povedala svoj recept na macesové guľky do silného polievkového vývaru.
Povedzme si, čo všetko na takéto jednoduché polievkové guľky potrebujeme: maces, vajíčka, korenie, soľ, zázvor. Zhruba pre jednu osobu je jedno vajíčko. Maces pomelieme, pridáme, vajíčka, olej, čierne korenie a soľ, trošku zázvoru. Podľa počtu vajec prilejeme vodu, pridáme rovnaké množstvo oleja alebo masti. Vyšľaháme vidličkou a zahustíme macesovou múčkou. Necháme odstáť a zavárame do polievkového vývaru.