Varíme zdravo a chutne pre celiatikov

Varíme zdravo a chutne pre celiatikov

"Strava, teda to, čo jeme, môže byť našim liekom, alebo našim jedom." Táto myšlienka, ktorú  pred 2 500 rokmi vyslovil grécky antický lekár Hippokrates je aktuálna najmä dnes. S nutričnou terapeutkou Jarmilou Kabátovou z gastroeneterologickej ambulancie pre deti i dospelých sa Janka Bleyová tento týždeň zameria na stravu a varenie pre celiatikov. Z úst odborníčky - najskôr, aspoň niekoľko základných informácií.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú ľudia a nie je ich málo, ktorí sa, obrazne povedané, zosypú, keď sa dozvedia, že do konca života musia žiť na bezlepkovej diéte. V prvom momente paniku strieda bezmocnosť, pretože najmä gazdinky si nedokážu predstaviť, ako budú svojim „maškrtníkom“ pripravovať obľúbené jedlá, napríklad také palacinky s džemom, keď nebudú môcť siahnuť po múke, na ktorú boli zvyknuté. Kus optimizmu do varenia jedál pre celiatikov však s nutričnou terapeutkou Jarmilou Kabátovou prináša Janka Bleyová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Variť zdravo a chutne pre ľudí s celiakiou, ako ste včera počuli z úst nutričnej terapeutky Jarmily Kabátovej z gastroeneterologického centra v Piešťanoch nie je neriešiteľný problém. Ten problém totiž často nespočíva vo výbere receptov bez lepku, ale vo výbere samotných surovín na prípravu jedál. Práve tam svojou otázkou, adresovanou našej vynikajúcej odborníčke, mieri Janka Bleyová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame