Židovská kuchyňa – 1. časť

Židovská kuchyňa – 1. časť

Šólet – sviatočné jedlo židovskej kuchyne.

Tento týždeň si budeme pripravovať tradičné židovské jedlá. Židovská kuchyňa je veľmi zdravá a aj preto ju v dnešnej už slobodnej dobe varia aj gazdinky, ktoré sa nehlásia k židovskému náboženstvu. Do tejto kuchyne zasahuje filozofia židovského stravovania a prvky náboženských pravidiel, tie sú konkrétne obsiahnuté predovšetkým v Tóre, známe ako kašrut. Veľmi prísne sa dodržuje pravidlo oddeľovania jedál mäsitých od jedál obsahujúcich mlieko. Jedným so slávnostných židovských jedál je šolet. Receptov na šolet je veľa, a jeden z nich povedala Martinovi Jurčovi odborníčka na židovskú kuchyňu Katarína Potoková.

Židovská kuchyňa – 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko odborníčka na židovskú kultúru a, samozrejme, aj kuchyňu Katarína Potoková, ktorá nám povedala svoj recept na sviatočné židovské jedlo šolet. Stručne si zopakujme, čo potrebujeme: pekáč, pol kila strakatej fazule, asi 20 dekagramov veľkých krúp, kúsky rôznych druhov mäsa, celú cibuľu, niekoľko strúčikov cesnaku, korenie, červenú paprika na posypanie, dve až tri lyžice tuku podľa potreby, celé surové vajíčka a studenú vodu.

Aký je postup? Do pekáča dávame vrstvu surovej fazule a krúp kombinujeme s vrstvou mäsa. Pridáme celú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a navrch surové vajíčka. Posypeme soľou a červenou paprikou a zalejeme vodou, aby bola celá masa vo vode. Pomaly pečieme podľa potreby – záleží na tom, akej konzistencie chceme šolet mať. Toto sviatočné židovské jedlo podávame s kyslou uhorkou alebo kapustovým šalátom. Dobrú chuť.

Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame