Pohánka je pseudoobilnina, má červenkastú, dutú, vzpriamenú, málo vetvenú byľ. Listy sú srdcovité. Podľa podmienok prostredia, dorastá do výšky 15 až 40 cm. V našich podmienkach je možné pohánku pestovať na všetkých typoch pôd okrem ťažkých, ílovitých a silne vápenatých. Je veľmi prospešná pre naše zdravie, preto by mala byť súčasťou nášho jedálnička. Patrí medzi bezlepkové potraviny. Mária Babinská sa zhovárala s certifikovanou holistickou poradkyňou a trénerkou Líviou Benkovou.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Celý týždeň sa venujeme pohánke. Je to pseudoobilnina, bezlepková potravina, ktorá obsahuje veľké množstvo rutínu. Ide o antioxidant, ktorý je protizápalový a je veľmi dobrý na podporu ciev. Mária Babinská oslovila holistickú poradkyňu a trénerku Líviu Benkovú.
Utorok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Celý týždeň je v centre našej pozornosti pohánka, je to pseudoobilnina, neobsahuje lepok, takže je vhodná aj pre celiatikov. Je veľmi zdravá a mala by byť súčasťou nášho jedálnička. Má špecifickú chuť, nie každému to vyhovuje, ale dá sa kombinovať s inými surovinami. Mária Babinská opäť oslovila holistickú poradkyňu a trénerku Líviu Benkovú. Tentoraz sa budeme venovať rôznym spôsobom prípravy pohánky.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Pohánka je veľmi zdravá a preto by sme ju mali zaradiť do nášho jedálnička. Okrem toho, že patrí medzi bezlepkové potraviny, obsahuje aj veľa minerálnych látok. Veľmi dôležitý je rutín, ktorý podporuje vstrebávanie vitamínu C a priaznivo pôsobí na cievny systém. Tentoraz inšpirujeme všetkých, ktorí majú radi sladké. Mária Babinská sa zhovárala s Nikoletou Kováčovou, blogerkou a autorkou kuchárskych kníh.
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Pred nami je posledná časť tohto týždňového Kulinária. Pohánka bola v centre našej pozornosti. Nedajú na ňu dopustiť predovšetkým celiatici. Táto bezlepková pseudoobilovina je výborná pre všetkých. Je totiž bohatým zdrojom vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Mária Babinská oslovila Nikoletu Kováčovú, blogerku a autorku kuchárskych kníh. Teraz bude reč o namáčaní, klíčení a fermentácii.
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.