Aké sú možnosti náhrady základných nezdravých surovín a spôsobov prípravy jedál zdravšími

Aké sú možnosti náhrady základných nezdravých surovín a spôsobov prípravy jedál zdravšími

Pôstne obdobie je vhodné aj na prehodnotenie nášho spôsobu stravovania, pričom pre lepší výsledok často stačí zameniť nezdravé suroviny za zdravšie. Ako prvá je na zozname nezdravých surovín v našej kuchyni biela múka. Napriek tomu je obľúbená, pretože má úžasné vlastnosti pre prácu s cestom. Tým, že obsahuje lepok, dobre lepí a drží. V pekárenskej výrobe je obľúbená aj pre jej nízku cenu. Prečo a čím je vhodné nahradiť bielu múku v našom jedálničku, sa Marcela Jedináková opýtala výživovej poradkyne, Zuzany Liškovej.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naše telo potrebuje cukor a dokonca nám prináša aj benefity. Napríklad rýchlu energiu, taktiež potrebujeme cukor pri zvýšenej mozgovej činnosti, ako aj pri športovom alebo inom veľkom výkone. Cukor môže byť dokonca aj prostriedok na rýchlu regeneráciu organizmu, na zníženie stresu alebo aj konzervant. V akej forme je vhodné konzumovať cukor, sa Marcela Jedináková opýtala výživovej poradkyne, Zuzany Liškovej.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň nahrádzame nezdravé zložky v našej strave zdravšími. Dôležitou súčasťou nášho taniera sú tuky, ktoré potrebujeme najmä na regeneráciu organizmu. Povedala Marcele Jedinákovej výživová poradkyňa, Zuzana Lišková.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli ste, že najobľúbenejším spôsobom prípravy potravín Slovákov je vyprážanie? Kto by odolal chrumkavej kôrke, ktorá pri vyprážaní vzniká a ktorá spôsobuje tú úžasnú chuť. Ale to, že vyprážanie je najmenej zdravé, predpokladám, viete. Čo je na vyprážaní najviac škodlivé, sa Marcela Jedináková opýtala výživovej poradkyňe, Zuzany Liškovej.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zemiaky sú naša tradičná potravina a hovorí sa o nich, že nie sú vhodnou potravinou pri zdravom stravovaní. Opak je však pravdou. Prečo panujú mýty, že zo zemiakov sa priberá a že by sme ich mali z jedálnička vylúčiť podobne ako aj ďalšie prílohy, sa Marcela Jedináková opýtala výživovej poradkyne, Zuzany Liškovej.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pridala by som ešte rozpučený cesnak, tak ako si to pamätám z detstva, a výborné jednoduché a zdravé jedlo je na svete. Na budúci týždeň sa budeme venovať japonskej kuchyni.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame