V latinčine Beta vulgaris – repa obyčajná. Celý týždeň sa budeme venovať cvikle, ktorú mnohí z nás obľubujú vo svojom jedálničku. Má výborné účinky na naše zdravie. Červená repa obsahuje množstvo minerálov a vitamínov. Mária Babinská oslovila Radku Žiakovú, ktorá má webovú stránku zdravoradka o zdravom životnom štýle.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Jej pôvod je v Stredomorí a v atlantickom prostredí. Je známa a obľúbená nielen v Európe, ale aj v Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách. Prvé záznamy o červenej repe sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylonie. Bola známa aj v starom Ríme, kde ju vtedy využívali nielen ako jedlo, ale najmä ako liek. Vďaka antike sa rozšírila aj do celej Európy. Dnes sa v našom Kulináriu zameriame na cviklu ako na hlavné jedlo. Mária Babinská sa zhovárala s Radkou Žiakovou, ktorá má webovú stránku zdravoradka o zdravom životnom štýle.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Univerzálna zelenina plná zdravia, hovoríme o červenej repe. Cvikla bola kedysi považovaná len za doplnok záhrad a potravu pre chované zvieratá. V súčasnosti má dôležité miesto v zdravom stravovaní, samozrejme, nie každý jej zemitú chuť a vôňu obľubuje. Mária Babinská sa tentoraz spolu Radkou Žiakovou, ktorá má webovú stránku zdravoradka venovala cviklovému kvasu.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Šaláty sú výborné k mäsu, ale niekedy nám nahradia aj hlavné jedlo. Zelenina je základom stravovania, no a konkrétne cvikla by mala byť súčasťou nášho jedálnička. Obsahuje vzácne živiny, vitamíny, či minerály. V tejto časti sa zameriame na cviklové šaláty, studené, ale aj teplé. Mária Babinská sa zhovárala s Radkou Žiakovou, ktorá sa venuje zdravému životnému štýlu.
Štvrtok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.