Môžeme začať hádankou: Viete, aká je to látka, ktorá vzniká dlhým varením kostí, koží a chrupaviek, je priehľadná, v teple sa rozpúšťa a pri ochladení tuhne? Ak si milovníci mäsa po týchto faktoch spomenú na huspeninu, sú doma. A ak si gazdinky spomenú na tortové želé, tiež trafili. No a nepomýlili by sa ani deti, ktoré by vsadili na obľúbené želatínové gumové cukríky. Len milovníci bezmäsitej stravy by nás možno upozornili, že želatína nemusí byť len živočíšneho pôvodu, ale existuje aj rastlinná. Na zaujímavosti o tejto vzácnej látke, ktorá mala svoje miesto v histórii a má ho aj v súčasnosti sa Hana Michalčíková pýtala Jany Malaga, autorky kníh o varení Mama mňam a Torty pre deti, mamy dvoch synov a vášnivej gurmánky.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V Kulináriu Rádia Regina sa v tomto týždni venujeme želatíne. Látke, ktorá je veľkým zdrojom bielkovín na stavbu kolagénu. No a ten tvorí spojivové tkanivo pohybového aparátu, chrupaviek, kostí, vlasov, nechtov i pokožky. Aj preto je kolagén často nazývaný „elixírom mladosti“, je totiž zodpovedný za to, ako mlado či staro vyzeráme. V dnešnej časti si povieme viac o zdravotných benefitoch želatíny. Hana Michalčíková sa rozprávala s Janou Malaga, autorkou kuchárskych kníh pre deti, influencerkou a vášnivou gurmánkou aj o tom, prečo by sme v strave nemali zabúdať na želatínu.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V Kulináriu sa tento týždeň naša pozornosť sústredila na želatínu. Prírodnú rozpustnú bielkovinu živočíšneho pôvodu, ktorá má vynikajúce vlastnosti a perfektne drží tvar. Rozpúšťa sa vo vode pri miernom ohrievaní a chladnutím tuhne. Využíva sa predovšetkým pri príprave rôznych krémov a náplní, dezertov, slaných aspikov či tlačeniek. Na cenné rady pri práci so želatínou sa aj dnes pýtala Hana Michalčíková skúsenej cukrárky, autorky kuchárskych kníh pre deti Mama, mňam a Torty pre deti Jany Malaga.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V tohto týždňovom Kulináriu sme sa už naučili, ako pracovať so želatínou a ako s prírodným agarom. Čo sú rozdielnosti, aj čo sú ich spoločné vlastnosti. A že máme vlastne pri výbere želírovacej látky, voľnú ruku. Pri príprave tort gazdinky rady siahnu po tortovom želé. Je ideálnym zakončením na všetky ovocné torty. Vďaka nemu získa ovocie nádherný lesk a zostane ako čerstvo odtrhnuté. A aby nezostalo utajené ani to, čo tortové želé obsahuje, dala Hana Michalčíková opäť slovo skúsenej cukrárke, autorke kuchárskych kníh pre deti Mama, mňam a Torty pre deti Jane Malaga.
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V Kulináriu sa tento týždeň venujeme želatíne. Už sme si povedali, v čom je prospešná pre naša zdravie, ako ju používať, z akých produktov si môžeme vybrať a dnes si urobíme malé zhrnutie. Hana Michalčíková sa skúsenej cukrárky Jany Malaga opýtala, či je napríklad želatína súčasťou známeho stužovača do šľahačky?
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Po celý tento týždeň sme sa venovali želatíne, na budúci týždeň bude v hlavnej úlohe cvikla.