Zapečená hruška s vôňou bazového kvetu, orechovou plnkou a šípkovou omáčkou.
Kulinárium s podtitulom Varíme s pivom nás naozaj presviedča, že gastronómia nám ponúka nevyčerpateľné možnosti kombinácií a nápadov. Pokiaľ sa pivo doteraz považovalo za nápoj vhodný ku jedlám, stáva sa z neho aj prísada, ktorá dokáže chuť jedla vyzdvihnúť. Tatiana Šušková vám dnes so šéfkuchárom Lacim Horňáčkom, ktorý sa špecializuje nielen na recepty s pivom, ale najmä na párovanie piva a jedla, ponúka zopár dobrých rád vo využívaní piva v kuchyni. Nezostanete však ukrátení ani o zaujímavý recept.
Varíme s pivom – 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
A tu máme recept na dnešný deň. opäť netradičné využitie piva v kuchyni. Pripravíme si navonok komplikovane znejúci recept, ale postup je nenáročný. Zapečená hruška s vôňou bazového kvetu, orechovou plnkou a šípkovou omáčkou.
Príprava: 25 min, varenie + zapečenie 30 min
Suroviny na 4 porcie: 2 hrušky, 2+ 4 PL cukor kryštál, ovocné pivo radler s príchuťou bazy 400 ml, 1 ks badián, 120 g mletých vlašských orechov, 1 PL masla, 50 ml mlieka, práškový cukor na posypanie. A 4 PL šípkového lekváru.
Postup: Hrušky ošúpeme, prekrojíme na polovice a vyberieme jadrovníky. Varíme ich v ovocnom pive s príchuťou bazy, so 4 lyžicami hnedého cukru a celým badiánom 15 min alebo kým nie sú mäkké – podľa druhu a zrelosti. Orechy krátko opečieme na masle s 2 PL hnedého cukru, zalievame postupne mliekom a uvaríme hustú plnku. Orechovou zmesou naplníme hrušky, posypeme práškovým cukrom a zapečieme v rúre zapnutej len na vrchný ohrev, kým cukor neskaramelizuje. Medzitým prevaríme v 200 ml tekutiny, v ktorej sa varili hrušky, sušené šípky a zredukujeme na 2/3 množstva. Precedíme a rozvaríme so šípkovým lekvárom na hustotu omáčky.
Tipy: Omáčku možno pripraviť brusnicovú, malinovú, ríbezľovú, podľa chuti, môžeme použiť aj mrazené drobné ovocie. V tomto recepte možno zameniť hrušky s jablkami.