Mnohí z nás majú špeciálne štýly stravovania. Niektorí sa pridržiavajú vitariánstva, to znamaná, že jedia surovú, tzv. raw stravu. A čo vlastne konzumujú? Surové ovocie, semená, kvasenú zeleninu, šaláty, listy, riasy, orechy, semienka strukovín, za studena lisované oleje atď. Vitariáni hovoria, že tepelnou úpravou sa jedlo znehodnocuje. Mária Babinská oslovila autorku kuchárskych vegánskych kníh a foodblogerku Nikoletu Kováčovú.
Štvrok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Raw alebo tiež surová strava či vitariánstvo vychádzajú z myšlienky, že teplom, čiže dusením, smažením alebo pečením sa ničia nutričné hodnoty potravín a ich enzymatická aktivita. Vraj sa tuky aj cukry tepelnou úpravou stávajú ťažko stráviteľnými a nestrávená potrava v tráviacom trakte podlieha hnilobnému kvaseniu, zanáša črevný trakt a tým sa vytvára prostredie pre rast plesní a iných nežiaducich mikroorganizmov. Aké techniky spracovania surovín sa používajú pri vitariánstve?
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.