Cviklové brownies.
Koláče a pivo. Pre mnohých nepredstaviteľná kombinácia. Dnes vám Tatiana Šušková spolu so šéfkuchárom Lacim Horňáčkom ponúka netradičnú sladkú kombináciu – cviklu, čokoládu a pivo v podobe dezertu s názvom cviklové brownies.
Varíme s pivom – 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny na 4 porcie: 250 g červenej repy, 50 masla + na vymazanie formy, 100 g horkej čokolády (60 – 70%), ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu (alebo vanilkový struk, alebo 1 balenie vanilkového cukru), 125 g hnedého kryštálového cukru, 2 menšie vajcia, 70 g hladkej múky, 15 g kakaa, 50 ml tmavého piva, 20 ml whisky, forma na biskupský chlebíček.
Postup: Repu uvaríme v šupke. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Formu vyložíme papierom na pečenie, boky potrieme maslom. Horúcu cviklu očistíme, nakrájame na väčšie kocky, vložíme do mixéra spolu s maslom, nalámanou čokoládou a vanilkovým extraktom. Všetko dohladka rozmixujeme, maslo a čokoláda sa teplom roztopia. Cukor a vajcia asi 2 minúty vymiešavame elektrickým šľahačom na svetlú penu. Čokoládovú zmes opatrne primiešame do vyšľahaných vajec, prisypeme preosiatu múku a kakao. Všetko vylejeme do formy a pečieme 25 minút.
Receptov s použitím piva, ale aj zásad o správnom párovaní piva s jedlom neustále pribúda. Zajtra vám v našom kulináriu ponúkneme všeobecné zásady používania piva v kuchyni a recept na zapečenú hrušku.