Krkovička s kelovým šalátom.
Tento týždeň varí v Kulináriu Tatiana Šušková spolu so šéfkuchárom Lacim Horňáčkom recepty s využitím piva. Dnes siahli po recepte s dlhou históriou.
Varíme s pivom – 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujme si, čo potrebujeme na krkovičku s kelovým šalátom. Suroviny na 4 porcie: 4 x 150 g krkovičky bez kosti, 2 polievkové lyžice bravčovej masti, 1 polievková lyžica francúzskej horčice, ½ polievkovej lyžice drvenej rasce, 4 strúčiky cesnaku, 150 ml piva 4-sladového, 100 ml vývaru podľa potreby, ½ čajovej lyžičky kvetu muškátu, ½ polievkovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry, 1 polievková lyžica chlebovej strúhanky, soľ, čierne mleté korenie.
Na kelový šalát: 300 g kelu s vrchnými zelenými listami, 300 g (vhodný typ A) uvarených zemiakov v šupke, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja lisovaného za studena, 2 až 3 strúčiky cesnaku nakrájaného na jemné plátky, 8 ks plátkov oravskej slaninky, 4 vetvičky čerstvej majoránky alebo 2 čajové lyžičky sušenej, soľ, korenie čierne mleté.
Postup: Plátky krkovičky osolíme, okoreníme a opečieme na rozpálenej panvici. Vyberieme a uložíme v teple. Na panvicu pridáme horčicu a krátko zarestujeme. Postupujeme opatrne, aby sme neprepálili horčicu. Prelisujeme cesnak, už len krátko opečieme, podlejeme malým množstvom piva a vývaru. Ochutíme muškátovým kvetom a citrónovou kôrou. Zahustíme chlebovou strúhankou (s ohľadom na celiatikov môžeme použiť zemiakový škrob), precedíme a použijeme na preliatie mäsa.
Kelový šalát: Kelové listy nakrájame na kocky 15x15 mm, obvaríme krátko v osolenej vode, aby si zachoval farbu aj polosurovú konzistenciu, pridáme očistené a na kolieska nakrájané zemiaky, cca 4 mm hrúbé. Scedíme a necháme odtiecť vodu. V panvici opečieme plátky slaniny do chrumkava, vyberieme, pridáme lyžicu oleja a cesnak, opečieme do zlatista, vložíme zemiaky a kel. Všetko spolu prehrejeme 3 – 4 minúty, ochutíme nakrájanou majoránkou, osolíme a okoreníme podľa potreby. Na kelový šalát uložíme mäso a prelejeme šťavou. Ozdobíme opečenou slaninkou a čerstvou majoránkou.
A zajtra v našom varení s pivom vystriedajú krkovičku kačacie prsia.
