História Bratislavy hovorí o tom, že celé stáročia to bolo mnohonárodnostné mesto, križovatka kultúr, ktoré sa navzájom ovplyvňovali. Bývali tu najmä Slováci, Nemci, Maďari a Židia, tak ako to bolo bežné v bývalej rakúsko-uhorskej monarchii. Bratislava mala preto aj niekoľko názvov - Požon, Pressburg, či po 1. svetovej vojne Wilsonovo mesto. Azda najzaužívanejší názov, až do prijatia mena Bratislava v roku 1919, bol Prešporok.
A Prešporok vďaka križovatke národností mal v kuchyni rozmanitosť surovín a receptov. Špeciality starej Bratislavy mohli ochutnať návštevníci benefičného gurmánskeho podujatia Chute Prešporka na trhovisku Miletičova, na ktorom nechýbala ani Tatiana Šušková.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Kuchyňa starej Bratislavy je kozmopolitným hrncom, v ktorom sa kuchtili a kuchtia rakúske, maďarské, slovenské, aj židovské dobroty v rozmanitých podobách. Dnes v Kulináriu spolu s Tatianou Šuškovou nazrieme na charitatívnom podujatí Chute Prešporka, na trhovisku Miletičova Bratislava, pod pokrievku kuchyni maďarskej národnosti.
Utorok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tradičná bratislavská kuchyňa, to nie sú len vynikajúce bratislavské rožky. Je to množstvo známych, dnes už takmer zabudnutých špecialít, na ktorých si v starom Prešporku pochutnávali naši predkovia slovenskej, maďarskej, nemeckej, či židovskej národnosti.
Slovenská národnosť bola síce, pokiaľ ide o zastúpenie v počte obyvateľstva, najmenšou komunitou, ale ako sa presvedčila Tatiana Šušková na podujatí Chute Prešporka jedlá zo slovenskej kuchyne, chutili rovnako dobre.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Starý Prešporok bol etnicky rôznorodé mesto, v ktorom stáročia spolu žili Slováci, Nemci, Maďari a Židia. Rôznorodé obyvateľstvo svojimi kuchyňami vytvorilo pestrý jedálny lístok, z ktorého je niekedy naozaj ťažké vybrať si a na niektoré recepty sa úplne zabudlo. O ich oživenie sa usilovalo ďalšie z radu gurmánskych charitatívnych podujatí na trhovisku Miletičova v Bratislave, kedy z výťažok z podujatia pomáha sociálne alebo zdravotne slabším. Tentokrát sa zameralo na Chute Prešporka a Tatiana Šušková si na ňom dnes zalistovala v kuchárskej knihe židovskej komunity mesta.
Štvrtok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Prešporská kuchyňa v minulosti sebe kombinovala to najlepšie z okolitých národných kuchýň a tiež sa tu miešali rôzne kultúrne vplyvy. Nielen celoslovenské, vďaka pomocniciam v domácnostiach z celého Slovenska, ktoré prinášali recepty na jedlá zo svojich domovov, ale aj celosvetové, vďaka tomu, že Bratislava bola križovatkou medzinárodných obchodných ciest.
Bohatého kulinárskeho ducha prešporskej kuchyne, po maďarskej, slovenskej, či židovskej kuchyni o ktorých sme už v Kulináriu hovorili, významne dopĺňala nemecká kuchyňa.
Tatiana Šušková vás posledný krát tento týždeň naposledy pozýva na podujatie Chute Prešporka.
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pri entuziazme a chuti experimentovať hobby-kuchára Ondreja Adamíka, ktorý rád ponúka jedlom druhých je dosť možné, že v novom roku ochutnáme v rámci benefičných gurmánskych podujatí na trhovisku Miletičovej aj jedlá ázijskej kuchyne. Tento týždeň to boli v Kulináriu Chute starého Prešporka, na budúci týždeň ochutnáme rôzne druhy vianočného korenia.