Syrová nátierka.
Varíme s pivom – 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tento týždeň budeme v našom Kulináriu venovať s Tatianou Šuškovou pozornosť receptom s využitím piva v kuchyni... Na prípravu jedál s použitím zlatého moku v kuchyni sa špecializuje šéfkuchár Laci Horňáček, s ktorým sa dnes rozhodli ako pre predjedlo – syrovú nátierku z pivného syra. To všetko pod portrétom prababičky, ktorá pracovala v kuchyni Pálfyovcov. Varilo sa už vtedy s pivom:
Zopakujme si teda postup prípravy nátierky z pivného syra: Na dvanásť porcií potrebujeme: 180g pivného syra, 80g eidam, polievkovú lyžicu masla alebo oleja, menšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, menšiu cibuľu, 50 – 80 ml piva ležiaka 12 °, ½ čajovej lyžičky mletej rasce, ¼ čajovej lyžičky sladkej mletej papriky a čerstvo mleté trojfarebné korenie. Na ozdobenie môžeme použiť listy bielej čakanky, reďkovku, jarnú cibuľku alebo pažítku.
Postup: Na zmesi masla a oleja orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky 10x10 mm nakrájaný pivný syr a nahrubo nastrúhaný eidam. Krátko opečieme, ochutíme prelisovaným cesnakom, korením, mletou rascou a paprikou. Keď je zmes polohustá a čiastočne roztavená, podlejeme ju pivom (množstvo piva zvolíme podľa zrelosti a taviteľnosti syra) a podusíme do odparenia podstatnej časti piva, čím sa chute skoncentrujú. Syr sa nemá úplne rozvariť a konzistencia má byť krémovo hrudkovitá. Dochutíme korením, prípadne dosolíme. Vychladenú nátierku vytvarujeme dvoma lyžicami a servírujeme v listoch bielej čakanky, s hriankami.
Zajtra si s Tatianou Šuškovou a šéfkuchárom Laci Horňáčkom pripravíme viac ako dvestoročný recept od Magdalény Dobromily Retigovej.
