Jablká sú chutné, zdravé a najviac ich je práve v tomto ročnom období. Preto aj tento týždeň varíme a pečieme práve z nich.
Michal Herceg zašiel do obce, ktorá má toto ovocie priamo vo svojom názve. Volá sa Jablonka a je kúsok od Myjavy. Dnes sme vybrali jedlá, pri ktorých tepelná úprava potrebná nebude.
Jesenný jablkový šalát a hermelín plnený jablkami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na jesenný šalát s jablkami potrebujeme tri jabĺčka, tri hrušky, jednu až dve hlávky ľadového šalátu, pätnásť dekagramov nivy. Na zálievku tri lyžičky medu, štyri lyžičky citrónovej šťavy a jednu lyžičku oleja. Všetky suroviny si nakrájame na kocky a zmiešame ich. Potom si prichystáme zálievku zmiešaním citrónovej šťavy, oleja a medu. Nakrájané suroviny zalejeme zálievkou až tesne pred podávaním.
A ešte tu máme druhý jednoduchý recept. Na hermelín plnený jablkami potrebujeme jedno sladké jabĺčko, hermelín alebo camembert, štyridsať dekagramov ľubovoľnej zmesi orieškov, poldeci kalvadosu, dve polievkové lyžice masla. Jabĺčko najprv ošúpeme, nakrájame ho na jemné prúžky a orestujeme ho na panvici na jednej lyžici masla asi päť minút. Potom ho odstavíme z ohňa a flambujeme ho s kalvadosom. To urobíme tak, že jabĺčka zalejeme pálenkou a opatrne škrtneme zápalkou, ktorú necháme vyhorieť. Syr si na výšku rozkrojíme na tri časti. Každé jedno poschodie naplníme flambovanými jabĺčkami. Syr potom trošku potrieme maslom a obalíme v zmesi orechov, ktoré sme si predtým pripravili. Pred podávaním ho odložíme ešte na chvíľu do chladničky.