Aj dnes pokračujeme v príprave jablkových lahôdok z obce Jablonka, ktorú nájdete neďaleko Myjavy.
Jediným problémom dnešného receptu je trvanlivosť. Ako sa dozvedel Michal Herceg, po tejto pochúťke sa zvykne len tak zaprášiť, takže naozaj dlho nevydrží. Hovorí najprv manžel dnešnej gazdinky Vlastimil Kravárik.
Nepečená jablková torta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Kým sa pustíme do prípravy nepečenej jablkovej torty, prichystáme si asi osemsto gramov nastrúhaných jabĺk, balík guľatých detských piškót, dve vrecúška vanilkového pudingu, štyri polievkové lyžice kryštálového alebo práškového cukru, citrónovú šťavu a škoricu. Jablká uvaríme s troškou vody a s cukrom a škoricou na kašu. Medzitým si pripravíme dve vrecúška vanilkového pudingu, rozmiešame s tromi decilitrami vody a vlejeme do jablkovej kaše. Spolu zamiešame, aby sa to prevarilo a máme kašu hotovú. Do tortovej nádoby dáme najprv fóliu a na ňu nalejeme asi jednu tretinu jablkovej kaše. Na to uložíme guľaté piškóty. Kladieme ich do kruhu tak, aby aj pri ukladaní druhej vrstvy boli piškóty na sebe. Pokračujeme znovu časťou pudingovej kaše, uložíme piškóty a ukončíme poslednou časťou kaše. Povrch uhladíme, zakryjeme fóliou a dáme stuhnúť. Najlepšie je urobiť tortu večer a nechať ju stuhnúť do rána. Ak nie, stačia aj dve až tri hodiny. Vrch môžete ozdobiť napríklad šľahačkou.