Tento týždeň nám varia a pečú gazdinky z Jablonky pri Myjave. Nasledujúci recept naozaj nie je žiadna „minútka“.
Koláč plný fantázie a chutných surovín mal svoju premiéru len nedávno a ako sa presvedčil Michal Herceg, prítomným Jablončanom veľmi chutil. Pripravte si teda pero a papier, začíname.
Fantastický koláč pani Dávidekovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na fantastický koláč pani Dávidekovej potrebujeme kilo nastrúhaných jabĺk, tri vajíčka, 25 dekagramov práškového cukru, 25 dekagramov polohrubej múky, kypriaci prášok, tri lyžice mletého maku, deci vody, sušené brusnice alebo hrozienka. Na citrónový krém si pripravíme pol litra mlieka, dve balenia zlatého klasu, citrónovú kôru a šťavu z citróna.
A prejdime k samotnej príprave: Kilo jabĺk očistíme, nastrúhame, dáme do hrnca a tri až päť minút povaríme. Podľa odrody a podľa chuti pridáme do jabĺk trochu vanilkového cukru alebo škorice. Na plech prestrieme alobal alebo papier na pečenie. Naň uložíme uvarené jabĺčka a na ne potom časť piškótového cesta pripraveného z vajíčok, cukru, polohrubej múky a kypriaceho prášku. Cesto si rozdelíme na dve časti. Do jednej časti pridáme nepomletý mak a túto časť cesta položíme na plech na jablká. Ďalšiu vrstvu koláča tvorí druhá časť piškótového cesta, do ktorej sme mak nedali. Koláč pečieme približne dvadsať minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť, vyklopíme ho na druhý plech a stiahneme z neho alobal alebo papier na pečenie. Citrónový krém na koláč si pripravíme takto: Do pol litra mlieka dáme dve balenia zlatého klasu a uvaríme hustý krém. Vymiešame si jeden margarín s približne pätnásť dekagramami cukru. Do maslovej zmesi primiešame aj citrónovú kôru a šťavu z polovice citróna a toto všetko zmiešame s uvareným krémom. Po vymiešaní dopenista natrieme krém na koláč a môžeme ho posypať napríklad strúhanou čokoládou.