Máte už jablká obraté a uschované v pivnici? Alebo ich práve zavárate, či si robíte dobrú detskú výživu?
S jesennými plodmi našich záhrad sa dá urobiť všeličo a gazdinky v obci jablonka neďaleko Myjavy s nimi doslova čarujú. Celý tento týždeň venujeme naše kulinárium receptom z jabĺk, ktoré vám budú ponúkať šikovné Jablončanky. Prvou z nich je Ľubica Babincová. Jej recept na jablkovú pečeň zaznamenal Michal Herceg.
Jablková pečeň z Jablonky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme suroviny a postup na prípravu jablkovej pečene z Jablonky. Potrebujeme približne pol kila bravčovej alebo kuracej pečene, dve až tri jablká, dve až tri cibuľky, ryžu, trošku oleja, na zahustenie solamyl a na dochutenie majoránku alebo iné koreniny. Nadrobno nasekanú cibuľku usmažíme na oleji. Pečeň nakrájame na väčšie kúsky, opražíme ju na cibuľke, pridáme postrúhané jablká, podlejeme vodou, podusíme a ochutíme korením, vegetou a majoránkou. Šťavu zahustíme kávovou lyžičkou solamylu rozmiešanou v jednom decilitri vody. Pečeň osolíme až nakoniec, keď je na tanieri a podávame s ryžou. Pozor! Jablká, ktoré použijeme, by mali byť kyselkavé, lebo sladké by sa nám nerozvarili.
Do obce jablonka, kde vydali aj kuchársku knihu plnú chutných jablkových receptov, sa vrátime v Kulináriu aj zajtra.