Dnešný recept poznajú naše gazdinky veľmi dobre, ale ryžový nákyp môžeme pripraviť nielen ako hlavné jedlo. Populárny môže byť aj ako zákusok. Posúďte spolu s Petrom Bučekom:
Ryžový nákyp Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Najskôr dáme variť 40 deka ryže, asi tak do polomäkka, pridáme 1,5 litra mlieka, posolíme a ryžu dovaríme na kašu. Dáme to vychladnúť, medzitým rozmiešame 6 deka masla so 4 žĺtkami – potom túto zmes pridáme do vychladnutej ryže. Pridáme tiež za hrsť hrozienok, sušených brusníc, prípadne aj citronátu alebo oranžátu a 5 deka lámanej horkej čokolády. Zmes premiešame a zľahka do nej vmiešame veľmi tuho ušľahaný bielkový sneh. Celú masu vylejeme na plech alebo do tortovej, či bábovkovej formy, ktorú vymastíme a potrieme kokosovou múčkou. Nákyp necháme pomaly piecť pri teplote 150 až 160 stupňov asi pol hodiny. Ryžový nákyp podávame ako hlavné jedlo buď teplý aj s kompótom, alebo studený ako dezert, poliaty čokoládovou polevou.