Hubový Kubo, ide o staročeský, presnejšie starošumavský recept, no vášnivá hubárka a veľká konzumentka húb Ľubica Lehotská o tomto jedle počula na Slovensku, v okolí Malaciek a tiež v Skalici.
Svoj overený recept povedala Márii Babinskej.
Hubový Kubo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 700 gramov čerstvých suchohríbov, môžu byť aj sušené, ďalej 6 suchých rožkov, jedno vajíčko, 1 dcl mlieka, ideálne je sójové, ale môže byť aj klasické, najlepšie odtučnené, jedna veľká cibuľa, čierne korenie, soľ, mletá rasca, 1 lyžička majoránky.
Postup
Najskôr si suché rožky nakrájame na malé kocky, zalejeme ich trochou vody, aby zmäkli, potom na hrubo pomelieme huby, v deci mlieku rozmiešame jeden žĺtok, osolíme to, pridáme koreniny – majoránku, čierne korenie, mletú rascu. Potom to zmiešame s rožkami a s pomletými hubami. V samostatnej miske si urobíme sneh z toho jedného bielka. Na záver sa sneh zľahka primieša. A túto masa dáme do bábovkovej formy, pečieme nezakryté pri 200 stupňoch, asi tak 35 až 40 minút. A po upečení už len vyklopíme hubového Kuba. Výborne chutí s uhorkovým šalátom, čalamádou, ale aj s rajčinami či paprikou.