Celý týždeň vám ponúkame recepty z húb. Niektorí si bez tejto delikatesy ani nevedia predstaviť svoje dennodenné stravovanie.
Huby sú nielen chutné, ale aj zdravé. Sú totiž bohatým zdrojom esenciálnych aminokyselín, avšak na rozdiel od mäsa neobsahujú cholesterol. Sú tiež vynikajúcim zdrojom draslíka, hodia sa teda aj pre pacientov s vysokým krvným tlakom. Okrem toho obsahujú aj široké spektrum vitamínov. Dnes si s Máriou Babinskou a Ľubicou Lehotskou zamaškrtíme na hubovom guláši.
Hubový guláš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na hubový guláš potrebujeme: 20 stredne veľkých suchohríbov, dva veľké zemiaky, dve veľké cibule, červená paprika, môže byť aj pikantnejšia, jedna zelená paprika, dve čerstvé paradajky, čierne korenie, rasca, majoránka, soľ, trocha vegety na zjemnenie chuti a 2 strúčiky cesnaku.
Aký je postup?
Bravčovou masťou si vytrieme keramický hrniec, dáme najemno pokrájanú cibuľu, a tiež na kocky pokrájanú zelenú papriku a paradajky, okoreníme to čiernym korením, rascou, solíme až na koniec, aby sme nepresolili. Potom je čas pridať 20 suchohríbov. Keď sa z nich voda celkom vyparí, dodáme dva veľké zemiaky. Zalejeme vodou, varíme 15 až 20 minút, aby sa zemiaky rozvarili a zahustili guláš. Na dochutenie je výborná zelerová a petržlenová vňať alebo napríklad aj kôpor. Želáme vám dobrú chuť.