Vykrajované slané a sladké pečivo alebo „vyskoč z vody von!“
Náš nedávny deň otvorených dverí navštívila aj verná poslucháčka Reginy Katarína Mazúchová z Bánova. Aký recept si pre nás pripravila, to nám už o chvíľu povie Michal Herceg. Zatiaľ prezradím aspoň názov jedla: vyskoč z vody von!
Vyskoč z vody von Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 1 kg špeciálnej hladkej múky, 1 kg hery, 3 dcl bieleho vína, štipku soli.
Všetky suroviny zmiesime a dáme do štyroch mikroténových vrecúšok na štyri až päť hodín do misky so studenou vodou do chladničky. Potom vyberieme a cesto rozgúľame na doske posypanej múkou, na hrúbku ako linecké cesto. Ihneď vykrajujeme formičkou. Plech nemastíme, ukladáme tesne vedľa seba. Nezlepí sa spolu, ale „vyskočí na hrúbku raz toľko“. Ak chceme slané pečivo, ešte surové posypeme soľou, sezamom, rascou. Ak chceme sladké pečivo, robíme podobne až potiaľ, keď je cesto vykrojené na ružičky, kolieska a podobne. Formičky ukončíme ozdobou až po upečení, a to tak, že pečivo posypeme vanilkovým cukrom a práškovým cukrom.