Žerbó rezy

Žerbó rezy

Rádio Regina pre vás nielen vysiela, ale tento týždeň aj varí a pečie.

Dnes to bude pre jedákov lahôdka, no pre gazdinky pomerne náročná skúška kuchárskej zručnosti. Meno našej skvelej kuchárky aj názov dnešného receptu vám už prezradí Michal Herceg.

kulinarium4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Žerbó rezy:
Potrebujeme: 500g polohrubej alebo hrubej múky, 250g rastlinného tuku - margarínu, 50 g práškového cukru, 1 vajíčko, 2 žĺtky, 20g droždia, 3 lyžice mlieka, na hrot noža jedlej sódy, štipku soli.
Plnka: 250g mletých orechov, 150g cukru, jeden a pol dl vody, 1 vanilínový cukor, citrónová kôra, lekvár - najlepšie ríbezľový.

Poleva: Pol  dl vody, 100g čokolády, 100g práškového cukru, 20g margarínu.

Postup: Do múky rozsekáme rastlinný tuk/margarín/, pridáme droždie rozmiešané v mlieku, vajíčko a 2 žĺtky. Všetko spolu dobre zmiesime. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 3 časti. Každú rozvaľkáme natenko. Prvú prenesieme opatrne valčekom, alebo na fólii na plech a natrieme tenkou vrstvou ríbezľového lekváru. Na ňu potom natrieme polovicu vychladnutej orechovej plnky, ktorú pripravíme takto: Dáme zovrieť vodu s cukrom a do nej pridáme zomleté orechy a nastrúhanú citrónovú kôru. Orechovú plnku prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta, ktorú opäť natrieme tenkou vrstvou lekváru a zvyškom orechovej plnky. Prikryjeme treťou vrstvou cesta. Vrchnú vrstvu cesta poprepichujeme vidličkou, aby sa nevydula a koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Upečené polejeme čokoládovou polevou.

Polevu si pripravíme tak, že čokoládu s cukrom rozpustíme vo vode a povaríme do zhustnutia. Necháme trochu vychladnúť, pridáme Ceru a dobre vymiešame. Polevu nalejeme na vychladnutý múčnik. Keď stuhne, krájame na rezy horúcim nožom.

Michal Herceg

Živé vysielanie 3:10

Práve vysielame