Tento týždeň vám varíme my, redaktori a moderátori rádia Regina.
Pravda, mužský rod nie je príliš na mieste, pretože dámy majú po celý týždeň prevahu. Včera sme si s Vierou Horákovou ukuchtili výbornú hríbovicu a dnes nám Táňa Šušková ponúkne "koláč z bobuľiek." Na recept sa jej pýtal Michal Herceg.
kulinarium2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept na koláč z bobuliek.
Potrebujeme:
Na plnku:
30 g práškového cukru
1 kopcovitú lyžičku mletej škorice
300 ml smotany na šľahanie
2 žĺtky
500 g černíc alebo iného ovocia
Na sypké cesto:
215 g hladkej múky
Štvrť lyžičky soli
45 g práškového cukru
90 g masla
Postup:
Pripravíme plnku: V malej miske premiešame cukor a škoricu. V druhej miske vymiešame lyžičkou smotanu so žĺtkami. Prikryjeme a dáme do chladu.
Pripravíme sypké cesto: V miske vidličkou zmiešame múku so soľou a s cukrom. Pridáme maslo a ručne alebo pomocou mixéra vypracujeme cesto tak, aby bolo sypké a drobivé. Cesto rukami natlačíme na okraje tortovej formy alebo okrúhlej koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie. Poukladáme umyté a osušené ovocie, ktoré zalejeme trochou krému a posypeme cukrom zmiešaným so škoricou.
V rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia pečieme asi 5 minút, kým sa cukor nerozpustí. Potom na koláč vylejeme zvyšok krému a pečieme ďalších 20-30 minút, kým okraje nechytia zlatistú farbu.