Predstavte si pred sebou hlboký tanier plný lákavo voňajúcich guliek zo zemiakovo-múkového cesta, kde nechýba slaninka ale to už prezrádzam priveľa. Tento recept nám lepšie priblíži Kamil Tomčovčík z food blogu coolinari.
Spišské džatky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny: (na 6 porcií)
- 1 kg zemiakov
- 6 vrchovatých lyžíc polohrubej múky
- kus slaniny prípadne maslo
- kyslú smotanu
- pažítku alebo jarnú cibuľku na dozdobenie
Očistené zemiaky narežte na kocky a dajte variť do osolenej vody. Keď sú hotové, sceďte ich. Nie však celkom, mali by ste nechať trochu vody medzi zemiakmi. Zemiaky zasypte šiestimi lyžicami polohrubej preosiatej múky, zakryte prikrývkou a nechajte 5 minút oddychovať. Múka sa zaparí, teda prejde teplotnou úpravou.
Zemiaky potom poriadne popučte, ak je to potrebné a masa je príliš riedka, pridajte ešte múku. Tu je veľmi ťažké povedať presnú dávku, veľmi záleží na tom, aké sú zemiaky. Potrebujete získať masu, z ktorej sa budú dobre formovať guľôčky o veľkosti orecha, nie príliš lepivú, nie príliš suchú. Rukami tvarujte guľôčky, ukladajte ich do jednej väčšej misy. Je fajn, keď vám pri tvarovaní pomôžu aj ostatní členovia rodiny. Nebojte sa zapojiť deti, je to jednoduché a bude to zábava.
Hotové džatky podľa svojej chuti ešte osoľte, omastite rozpusteným maslom a trochou slaniny. Tu sa už fantázii medze nekladú, slaninu môžete vynechať a nahradiť ju opraženou cibuľkou, prípadne džatky posypte pažítkou, jarnou cibuľkou alebo dozdobte dobrou kyslou smotanou.
Tip: Ak vám džatky zvýšia, skúste ich opražiť z každej strany na masti.