Názov dnešného receptu neznie príliš lákavo, ale sú vraj výborné. Michalovi Hercegovi to povedala food blogerka Michaela Tomčovčíková.
Chlpaté knedle Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- (na cca 10 kusov)
- 370 g zemiakov
- 125 g hrubej múky
- 1 vajce
- soľ
- maslo na omastenie
Vo veľkom hrnci dajte zovrieť vodu. Surové zemiaky očistite a na jemno nastrúhajte. Prebytočnú šťavu vyžmýkajte, nebudete ju potrebovať. Zemiaky preložte do čistej misky, osoľte a zmiešajte s vajíčkom. Postupne pridávajte múku tak, aby vzniklo tuhé cesto.
Vriacu vodu osoľte. Do tejto vody namočte dve polievkové lyžice a pomocou nich tvarujte z cesta šišky. Ak knedle pripravujete prvý raz a nie ste si istí konzistenciou cesta, prvú knedľu vložte do vody ako pokusnú. Pokiaľ sa rozvarí, prisypte múku. Pokiaľ nie, cesto je presne také, aké má byť.
Knedle vkladajte jednu po druhej, zvýšte plameň a jemne ich odlepte vareškou odo dna. Varte do mäkka približne 11 – 15 minút v závislosti od ich veľkosti. Keď sú knedle uvarené, vyberte ich pomocou sita a omastite roztopeným maslom. Podávajte s dusenou kyslou kapustou a udeným mäsom. Ešte raz pripomeniem, pri príprave chlpatých knedlí nepoužívajte nové zemiaky.