Aj dnes v našom kulináriu ostávame vo Francúzsku a opäť to bude polievka, tentokrát s názvom Vichyssoise. Food blogerka Michaela Tomčovčíková ju ponúkla Michalovi Hercegovi.
Polievka Vichyssoise Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny na 4 porcie:
- 1 veľký pór (len biela časť)
- 4 jarné cibuľky (len biela časť)
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 l kuracieho vývaru
- 250 ml sladkej smotany
- oriešok masla
- soľ, čerstvo mleté biele korenie
- trochu pažítky na dozdobenie
Očistený pór si najemno nasekajte, rovnako aj bielu časť jarnej cibuľky. Speňte na masle (aby sa vám maslo nespálilo, potom prilejte pár kvapiek oleja). Keď sú pór a cibuľka spenené, pridajte očistené zemiaky nakrájané na malé kocky. Chvíľu poduste, osoľte a prilejte vývar. Všetko spolu varte asi polhodinu, resp. dovtedy, kým sa zemiaky nebudú rozpadávať.
Tyčovým mixérom polievku poriadne rozmixujte a zamiešajte do nej 250 ml smotany. Nechajte vychladnúť. Podávajte dozdobené pažítkou a na oleji opečenými krúžkami póru. Na tanieri ešte dochuťte bielym korením.