Francúzska cibuľačka

Francúzska cibuľačka

Klasická francúzska cibuľačka je ideálne jesenné či zimné jedlo. Dokonale zahreje, takže sa hodí na chladné a sychravé, alebo dokonca mrazivé dni. Takto uvádzajú svoj dnešný recept food blogeri Kamil a Michaela Tomčovčíkovci. Kamil túto polievku Michalovi Hercegovi priblížil hneď aj podrobnejšie.

Francúzska cibuľačka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

  • 1 kg cibule
  • 3 dcl suchého bieleho vína
  • 2 l hovädzieho vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ks bobkového listu
  • pár vetvičiek čerstvého tymianu
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 lyžice masla a 1 lyžica olivového oleja
  • chlieb
  • 200 g syra Gruyére (grijér)


Očistenú cibuľu si narežte na osminky. V hrnci si roztopte maslo, pridajte olivový olej. Olej zabráni tomu, aby sa vám maslo rýchlo prepálilo. Pridajte narezanú cibuľu. Na miernom plameni smažte asi 20 až 30 minút – nezabudnite poriadne miešať, aby sa vám cibuľa nespálila. Potrebujete ju skaramelizovať, čo je proces, ktorý trvá nejaký čas. Práve skaramelizovaná cibuľa dáva polievke jej príznačnú chuť.

Zhruba po 20 minútach pridajte najemno nasekaný cesnak, tymian, bobkový list. Osoľte, okoreňte a podlejte vínom. Siahnite po lepšom suchom víne, zvyšok ktorého si vychutnáte po polievke. Premiešajte, pridajte hovädzí vývar a varte asi polhodinu.

Odrežte si zopár krajcov chleba, jemne potrite olivovým olejom alebo maslom a nachystajte si hrianky. Hotovú polievku servírujte do misiek, navrch uložte hrianky a posypte nastrúhaným syrom. Vložte pod gril a zapečte.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame