V dnešnom nedeľnom recepte budú dominovať plody jesene. Ak sa preň rozhodnete, nielenže už pri príprave pocítite vôňu tohto ročného obdobia , ale zažijete jeho chuť aj na jazyku. Sekundovať im bude čokoláda, veď čo už môže byť dokonalejšie na povzbudenie sladkých chutí? Ideálny recept na maškrtenie počas chladných zimných večerov. Aj dnes, tak ako počas celého pracovného týždňa vám ho ponúkne Petra Džerengová, ktorá ho spolu s Hanou Michalčíkovou vybrala zo svojej novej knihy Recepty z terasky.
Čokoládový koláč bez múky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Lahodný koláč, v ktorom sa snúbi sladká chuť šťavnatých hrušiek, chrumkavých orieškov a horkej čokolády aj dnes pre vás vybrala Petra Džerengová.
Na jeho prípravu budete potrebovať:
- štyri hrušky
- 100 g trstinového cukru
- 100 g masla
- 100 g mletých lieskových orieškov
- štyri vajcia
- a 100 g horkej čokolády
Začneme tak, že si roztopíme čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli a necháme ju trochu vychladnúť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, zľahka primiešame do roztopenej čokolády a pridáme mleté lieskové oriešky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme dotuha a sneh jemne zamiešame do cesta. Tortovú formu s priemerom 26 cm/radšej väčšiu, aby sa hrušky neponorili do cesta/vymastíme maslom, vysypeme hrubou múkou a vlejeme do nej cesto. Hrušky prekrojíme podľa veľkosti buď na polovice alebo štvrtiny a urobíme do nich šikmé zárezy z oboch strán k stredu tak, aby hruška ostala vcelku a neprekrojili sme ju. Vtlačíme hrušky do cesta a posypeme prepolenými lieskovými orieškami.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 40 minút. (Cesto nemusí byť úplne prepečené, stred by mal trochu pripomínať brownies).