Sladké jedlá- to sú tie, ktoré majú v jedálničku Slovákov svoje stále miesto. A nemusia to byť len klasické palacinky a lievance, buchty a rezance, ale aj niektoré menej známe jedlá. Chce sa vám trochu experimentovať? Tak nás počúvajte ďalej a inšpirujte sa: sladké chutné jedlo v nenáročnej úprave ponúkla Hane Michalčíkovej Petra Džerengová a pridala aj recept.
Tvarohové guľky pečené v rúre Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- tri staršie žemle
- 200 ml mlieka
- 400 g tvarohu
- 100 g práškového cukru
- šťavu a kôru z jedného citróna
- jeden vanilkový cukor
- 50 g hrozienok
- jedno vajce
- 4 polievkové lyžice strúhanky
- 200 ml smotany na šľahanie
- jedno vajce
- 3 polievkové lyžice cukru
- jeden vanilkový cukor
- 50 g masla + na vymastenie misy
- 50 g práškového cukru
- 100 g strúhanky
Žemle nakrájame na menšie kúsky, namočíme ich do mlieka, necháme postáť, potom ich vyžmýkame. Pridáme tvaroh, cukor, citrónovú kôru, šťavu, hrozienka, vajce a strúhanku. Dobre vymiešame. Z hmoty vytvarujeme vlhkými rukami väčšie gule a ukladáme ich do zapekacej misy /15 X20cm/ vymastenej maslom. Suroviny na omáčku zmiešame a vylejeme na guľky. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov asi 20 minút do zlatista. V panvici roztopíme maslo, pridáme cukor so strúhankou a pražíme, aby bola chrumkavá. Stále miešame. Strúhankou posypeme upečené guľky a podávame.
Ak nás počúvate pravidelne, v nedeľu ráno, o sedem štyridsať si môžete poznačiť recept na Čokoládovo- hruškový koláč bez múky.